zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
facebook, facebook link, agronews, link do agronews, icon, ikona  google+, google plus, ikona, icon, link, agronews, profil  youtube, yt, icon, ikona, agronews, link, channel, link do kanału youtube

Timac od 27.09.17

Za 10 lat wyprodukujemy dużo więcej mięsa, zwłaszcza drobiowego
2016-12-28

Za 10 lat produkcja mięsa w Unii Europejskiej wzrośnie o prawie 500 tys. ton, do poziomu 47 mln 522 tys. ton. Wzrośnie także eksport. Najszybciej rozwinie się produkcja mięsa drobiowego, tendencję spadkową odczuje natomiast rynek wołowiny.

 

 

Według raportu Komisji Europejskiej z grudnia br., produkcja mięsa ogółem brutto w krajach UE wzrośnie do 2026 r. do poziomu 47 mln 522 tys. ton. Do 2026 r. produkcja mięsa drobiowego zwiększy się aż o 17,7 proc., dzięki korzystnym uwarunkowaniom z rynku wewnętrznego, natomiast wytwórczość wieprzowiny wzrośnie nieco słabiej, bo o około 7 proc. Dla porównania produkcja mięsa wołowego po kilku latach wzrostu powróci do trendu spadkowego. Z kolei produkcja mięsa owczego i koziego po latach spadku ustabilizuje się na relatywnie stałym poziomie.

- Spożycie mięsa ogółem w krajach UE nie będzie podążało za rosnącą produkcją, sprawiając, że Wspólnota będzie musiała eksportować nadwyżki na rynek światowy - komentują analitycy FAMMU/FAPA.

Ich zdaniem poziom cen mięsa w Unii w pierwszej połowie prognozowanego okresu będzie się obniżał ze względu na rosnącą konkurencję oraz relatywnie niskie ceny pasz.

- W drugiej połowie bieżącej dekady ceny powinny zacząć rosnąć do czego przyczyni się zwiększający się popyt. Rosnąca światowa populacja oraz silny wzrost ekonomiczny w krajach rozwijających się, chociaż mniejszy niż w poprzedniej dekadzie, będą sprzyjały utrzymywaniu się silnego popytu na mięso, przyczyniając się jednocześnie do wzrostu eksportu mięsa ze Wspólnoty - czytamy w raporcie FAMMU/FAPA.

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2026 r. eksport mięsa ogółem ze Wspólnoty zwiększy się o 5,3 proc. w porównaniu z szacowanym poziomem wywozu z 2016 r., i wyniesie 4 mln 679 tys. ton.

Zwiększy się znaczenie dla eksportu rynków zbytu położonych w Azji, subsaharyjskiej Afryce oraz na Bliskim Wschodzie (w szczególności dla eksportu drobiu). Dla porównania obniży się znaczenie dla handlu takich krajów, jak Rosja, Korea Południowa czy Meksyk, w których zmniejszać się będzie popyt importowy na mięso, przede wszystkim wieprzowe i drób. W analizowanym okresie import mięsa ogółem do Wspólnoty zwiększy się o 12,4 proc. do 1 mln 599 tys. ton.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Tagi: mięso, produkcja, eksport, drób, wołowina, rolnictwo, ue, polska,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

∼uZbGytDql [2017-05-17 13:43:50]

A piece of erdoitiun unlike any other!

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player