zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
Facebook AgroNews Twitter AgroNews Youtube AgroNews GooglePlus AgroNews

Timac2

Intermag3

EFSA szukała pozostałości pestycydów w żywności. Znamy wyniki badań
2016-11-29

97 proc. próbek żywności było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ich ilości – takie wnioski płyną z najnowszego raportu EFSA.

 

rolnictwo, portal rolny, efsa, środki ochrony roślin, psor, mucha
 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości środków ochrony roślin w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują prawie 83 000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. Spośród zbadanej żywności 97 proc. spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach, z czego 53,6 proc. próbek nie zawierało żadnych pozostałości, a 43,4 proc. zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. Raport uwzględnia również dane z poszczególnych krajów członkowskich. W ramach kontroli krajowej w Polsce przebadano 2167 próbek. 98 proc. próbek żywności było wolnych od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie ich śladowe ilości, w określonych normach.

W 91,8 proc. próbek żywności dla dzieci z krajów członkowskich Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego nie zostały znalezione żadne pozostałości środków ochrony roślin. W Polsce w żadnej spośród przebadanych próbek z żywnością dla dzieci nie wykryto pozostałości środków ochrony roślin.

- Żywność w Polsce i Europie jest ściśle kontrolowana. Wyśrubowane normy dotyczące dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności są ustalane tak, aby dawki nawet kilkaset razy wyższe niż określone w przepisach, były dla naszych organizmów bezpieczne – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

I dodał, że wyniki badań EFSA udowadniają, że żywność produkowana w krajach Unii Europejskiej spełnia rygorystyczne normy, przez co jest bezpieczna dla konsumentów.

Raport EFSA dostępny na stronie: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/161026

Ustalanie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
Środki ochrony roślin są dopuszczone do stosowania tylko w przypadku, gdy w drodze niezależnej oceny ryzyka wykonanej przez ekspertów zostanie sprawdzone, że przy prawidłowym zastosowaniu produktu pozostałości środka ochrony roślin, nie powodują one zagrożenia dla konsumentów. Zawartość ewentualnych pozostałości jest regulowana za pomocą najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP, ang. MRL). W Unii Europejskiej NDP zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i państw członkowskich.

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) nie są granicami bezpieczeństwa toksykologicznego. Są standardami handlowymi oznaczającymi ustawowo dopuszczalny najwyższy poziom substancji czynnej, jaki może się znajdować wewnątrz lub na powierzchni nieprzetworzonych produktów surowych (w tym np. nieobranych ze skórki bananów czy pomarańczy) w efekcie prawidłowego zastosowania preparatu. Innymi słowy, służą do weryfikacji, czy dany środek ochrony roślin został zastosowany prawidłowo, czy też nie.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Tagi: rolnictwo, portal rolny, efsa, środki ochrony roślin, psor, mucha,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

∼Dorota Metera [2016-12-01 23:58:23]

Warto dodać, że najczęściej stwierdzano przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu w konwencjonalnych owocach i orzechach – aż 69,4%, podczas gdy w owocach i orzechach ekologicznych zaledwie w 2,8% próbek.

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player