zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
facebook, facebook link, agronews, link do agronews, icon, ikona  google+, google plus, ikona, icon, link, agronews, profil  youtube, yt, icon, ikona, agronews, link, channel, link do kanału youtube

Timac_od18_07_27

Za 10 lat wyprodukujemy dużo więcej mięsa, zwłaszcza drobiowego
2016-12-28

Za 10 lat produkcja mięsa w Unii Europejskiej wzrośnie o prawie 500 tys. ton, do poziomu 47 mln 522 tys. ton. Wzrośnie także eksport. Najszybciej rozwinie się produkcja mięsa drobiowego, tendencję spadkową odczuje natomiast rynek wołowiny.

 

 

Według raportu Komisji Europejskiej z grudnia br., produkcja mięsa ogółem brutto w krajach UE wzrośnie do 2026 r. do poziomu 47 mln 522 tys. ton. Do 2026 r. produkcja mięsa drobiowego zwiększy się aż o 17,7 proc., dzięki korzystnym uwarunkowaniom z rynku wewnętrznego, natomiast wytwórczość wieprzowiny wzrośnie nieco słabiej, bo o około 7 proc. Dla porównania produkcja mięsa wołowego po kilku latach wzrostu powróci do trendu spadkowego. Z kolei produkcja mięsa owczego i koziego po latach spadku ustabilizuje się na relatywnie stałym poziomie.

- Spożycie mięsa ogółem w krajach UE nie będzie podążało za rosnącą produkcją, sprawiając, że Wspólnota będzie musiała eksportować nadwyżki na rynek światowy - komentują analitycy FAMMU/FAPA.

Ich zdaniem poziom cen mięsa w Unii w pierwszej połowie prognozowanego okresu będzie się obniżał ze względu na rosnącą konkurencję oraz relatywnie niskie ceny pasz.

- W drugiej połowie bieżącej dekady ceny powinny zacząć rosnąć do czego przyczyni się zwiększający się popyt. Rosnąca światowa populacja oraz silny wzrost ekonomiczny w krajach rozwijających się, chociaż mniejszy niż w poprzedniej dekadzie, będą sprzyjały utrzymywaniu się silnego popytu na mięso, przyczyniając się jednocześnie do wzrostu eksportu mięsa ze Wspólnoty - czytamy w raporcie FAMMU/FAPA.

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2026 r. eksport mięsa ogółem ze Wspólnoty zwiększy się o 5,3 proc. w porównaniu z szacowanym poziomem wywozu z 2016 r., i wyniesie 4 mln 679 tys. ton.

Zwiększy się znaczenie dla eksportu rynków zbytu położonych w Azji, subsaharyjskiej Afryce oraz na Bliskim Wschodzie (w szczególności dla eksportu drobiu). Dla porównania obniży się znaczenie dla handlu takich krajów, jak Rosja, Korea Południowa czy Meksyk, w których zmniejszać się będzie popyt importowy na mięso, przede wszystkim wieprzowe i drób. W analizowanym okresie import mięsa ogółem do Wspólnoty zwiększy się o 12,4 proc. do 1 mln 599 tys. ton.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Tagi: mięso, produkcja, eksport, drób, wołowina, rolnictwo, ue, polska,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

∼uZbGytDql [2017-05-17 13:43:50]

A piece of erdoitiun unlike any other!

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player