zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
facebook, facebook link, agronews, link do agronews, icon, ikona  google+, google plus, ikona, icon, link, agronews, profil  youtube, yt, icon, ikona, agronews, link, channel, link do kanału youtube

Science: neonikotynoidy szkodzą pszczołom
2017-07-05

Najnowsze wyniki badań opublikowane przez czasopismo „Science” na pewno wzbudzą wiele kontrowersji wśród producentów rzepaku. Naukowcy, którzy przeprowadzili badania na największą, jak do tej pory skalę, nie mają wątpliwości - neonikotynoidy są szkodliwe dla pszczół oraz dla trzmieli.

rolnictwo, portal rolny, rzepak, zaprawy,  środki ochrony roślin, neonikotynoidy, rzepak,

Do tej pory badania nad neonikotynoidami były prowadzone w warunkach laboratoryjnych. Tym razem przeprowadzono je na polach. Objęto nimi 33 duże gospodarstwa w Wielkiej Brytanii, Niemczech oraz na Węgrzech. Nasiona rzepaku wysiane na te pola potraktowano zaprawami zawierającymi substancje czynne z grupy neonikotynoidów: klotianidynę i tiametoksam.

Okazało się, że w Wielkiej Brytanii i na Węgrzech pszczoły zapylające ten rzepak gorzej przetrwały zimę. Natomiast u trzmieli i dzikich pszczół zmalała liczba królowych. Podobnie było w uprawach kukurydzy, gdzie także zastosowano neonikotynoidy. Tu pszczoły robotnice żyły krócej, a w ich rojach częściej dochodziło do padnięć królowych.

- Najnowsza analiza potwierdza, że negatywny wpływ neonikotynoidów, obserwowany wcześniej w badaniach laboratoryjnych, występuje także w świecie rzeczywistym. Zapewnienia przedstawicieli przemysłu agrochemicznego, twierdzących do tej pory, że neonikotynoidy w dawkach występujących poza laboratorium nie szkodzą pszczołom, są bezpodstawne - komentuje badania Dr David Santillo z Działu Naukowego Greenpeace.

Wyniki badania zostały opublikowane w prestiżowym magazynie naukowym „Science” 30 czerwca.

KE chce całkowicie zakazać neonikotynoidów

Komisja Europejska chce wprowadzić całkowity zakaz stosowania neonikotynoidów. Wycofane miałyby być imidachlopryd, chlotianidyna i tiametoksam, poza zastosowaniem w szklarniach.

Póki co państwa unijne same podejmują decyzję o stosowaniu pestycydów zawierających te substancje czynne. Polska, mimo silnych zabiegów lobby rolniczego, nie wydała pozwolenia na ich używanie.  Zgodziły się natomiast państwa takie jak Finlandia, Litwa, Łotwa, Estonia, Rumunia, Węgry i Bułgaria zgodziły się na .

„Nie” dla neonikotynoidów to więcej oprysków na wiosnę

W sprzeczności do rewelacji z „Science” stoi raport opublikowany 4 maja br. przez holenderski Uniwersytet w Wageningen. Wskazuje on, że to pasożyty, choroby i praktyki pszczelarskie głównie doprowadziły do zwiększenia się strat rodzin pszczelich, a nie neonikotynoidy.

- Wycofanie zapraw w Polsce spowodowało konieczność stosowania wielokrotnych zabiegów chemicznych w formie oprysków, co zdecydowanie bardziej niż zaprawy zwiększa zagrożenie dla pszczół. Alternatywy dla zapraw okazały się mniej skutecznie i mniej przyjazne dla środowiska, a także zwiększyły ryzyko wymarznięć plantacji  – mówi  Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj

Tagi: rolnictwo, portal rolny, rzepak, zaprawy, środki ochrony roślin, neonikotynoidy, rzepak, ,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

∼Pszczelarz 2 [2017-07-11 20:20:16]

Oszacowano w Unii Europejskiej, że 30 % zywnosci jest marnowana przed spozyciem, a do tego myśle, że 10% albo 20% w żoładkach z powodu nieumiejetnego łaczenia pokarmów i przejedzenia, co rolnicy podnoszący głos powinni wiedziec

∼wkurzony rolnik [2017-07-10 12:21:13]

No rzeczywiście. Pszczoły zapylają wiatropylną kukurydzę. Jadł ktoś miód kukurydziany?. Co za głupoty. Tym pszczelarzom to wszystko szkodzi. Najlepiej żebyśmy nie mieli co jeść.
Wystarczy tylko na kilka dni wstrzymać dostawy żywności do miast, a zobaczycie co się będzie działo.

∼Pszczelarz [2017-07-07 22:45:26]

producenci środków ochrony roslin bedą wszelkimi siłami twierdzili że ich specyfiki są dla pszczół wogóle nieszkodliwe gdyż na ich produkcji i sprzedaży zarabiają krocie. Ubodzy pszczelarze nie dają rady z nimi konkurować. Miejmy nadzieję że wygra zdrowy rozsądek i pozwolą żyć pszczółkom. Tanie środki chemiczne powodują że stosujący je rolnicy prawie się nie zastanawiają przy ich stosowaniu gdyż ich to niewiele kosztuje, wiec na wszelki wypadek wykonują opryski.

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player