zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
facebook, facebook link, agronews, link do agronews, icon, ikona  google+, google plus, ikona, icon, link, agronews, profil  youtube, yt, icon, ikona, agronews, link, channel, link do kanału youtube

Są pierwsze wyloty omacnicy. Zbliża się pora na introdukcję kruszynka
2017-06-16

W kukurydzy pojawiają się już motyle omacnicy prosowianki. Należy zatem rozpocząć obserwacje pod kątem nalotów tego szkodnika.

rolnik, rolnictwo, kukurydza, omacnica prosowianka, IOR, Paweł K. Bereś

Z sygnalizacji Instytutu Ochrony Roślin PIB wynika, że na Podkarpaciu w nocy z 12 na 13 czerwca do pułapki świetlnej odłowiono pierwszego w tym roku samca omacnicy prosowianki.

Z kolei pierwsza w tym roku samica omacnicy prosowianki na Podkarpaciu (w stacji doświadczalnej IOR) wyleciała z poczwarki 10 czerwca.

- Dodatkowo obok niej pojawiło się 7 samców – wyjaśnia prof. Paweł K. Bereś z IOR w Rzeszowie.

Jego zdaniem niebawem rozpoczną się intensywniejsze wyloty szkodnika z resztek pożniwnych kukurydzy

Czas na introdukcję kruszynka

Prof. Bereś przypomina, że już za kilka dni należy rozpocząć introdukcję kruszynka. Larwy tej małej błonkówki rozwijają się w jajach omacnicy i żywią się nimi, niszcząc w ten sposób szkodnika. 

Introdukcja kruszynka polega na wprowadzeniu go poprzez samodzielne zawieszenie na kukurydzy kartonowych zawieszek zawierających owada.

- Pierwsza introdukcja biopreparatu rozpocznie się pod koniec drugiej do połowy trzeciej dekady czerwca. Prognozowany termin pierwszego wyłożenia biopreparatu dla Podkarpacia z uwzględnieniem biologii szkodnika (tj. terminu nalotu samic i rozpoczęcia składania jaj) to okres między 18 a 25 czerwca – wyjaśnia prof. Bereś.

oprac. K. Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. nadzw., Instytut Ochrony Roślin – PIB

Tagi: rolnik, rolnictwo, kukurydza, omacnica prosowianka, IOR, Paweł K. Bereś,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

W tej chwili brak komentarzy

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player