zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
Facebook AgroNews Twitter AgroNews Youtube AgroNews GooglePlus AgroNews

Omacnica w kukurydzy. W tym roku może być jej więcej
2017-06-01

Producenci kukurydzy obawiają się, że w tym roku naloty omacnicy prosowianki będą dużo większe niż w latach ubiegłych. A wszystko za sprawą nierozdrobnionych resztek pożniwnych kukurydzy. Rolnicy, ze względu na pogodę nie mogli orać pól, a to właśnie w resztkach omacnica lubi zimować najbardziej.

 

rolnictwo, portal rolny, kukurydza, omacnica, kruszynek, introdukcja kruszynka
 

Najgroźniejszy szkodnik kukurydzy

Omacnica to motyl, który daje się we znaki plantatorom kukurydzy. Jest zaliczana do najważniejszych szkodników tej uprawy.

Gąsienice bezpośrednio po wylęgu uszkadzają liście.

Uszkodzenie wiech skraca okres pylenia i redukuje ilość pyłku, co w połączeniu z poprzegryzanymi znamionami żeńskich kwiatów może skutkować nierównomiernym zaziarnieniem kolb i gorszym wypełnieniem ziarniaków.

Żerowanie gąsienic na wewnętrznych powierzchniach pochew liściowych powoduje stopniowe zasychanie, natomiast wgryzanie się do nerwu głównego prowadzi najczęściej do łamania się blaszki liściowej i jej stopniowego zasychania.

Jeżeli żerowanie gąsienic przypada w okresie rozwoju zawiązków kolb, wówczas ich uszkodzenie prowadzi najczęściej do całkowitego zniszczenia tych organów.

Po wylęgu część młodych gąsienic migruje również pod liście okrywowe kolb, gdzie wyjadają tkanki z ich wewnętrznych powierzchni. Powoduje to tzw. bielenie kolb oraz przedwczesne zasychanie.

Po okresie żerowania wstępnego, który trwa 2–3 tygodnie od wylęgu, gąsienice rozpoczynają wgryzać się do łodyg oraz kolb (ziarniaków). W łodygach odżywiają się rdzeniem, wygryzając w nim liczne kanały i komory. W miejscu silnego uszkodzenia dochodzi do łamania się łodyg zarówno powyżej jak i poniżej miejsca osadzenia kolby.

W kolbach gąsienice odżywiają się początkowo miękkimi ziarniakami, lecz gdy ulegną stwardnieniu wgryzają się do osadki. Obok bezpośredniego wyjadania ziarna mogą podgryzać kolby u nasady. Prowadzi to do zwisania i opadania kolb na glebę.

Dodatkowe straty w plonach kukurydzy powstają wskutek porażania uszkodzonych tkanek przez grzyby, bakterie i wirusy, będące sprawcami wielu groźnych chorób kukurydzy. Szczególnie niebezpieczne są: fuzarioza kolb oraz zgnilizna korzeni i zgorzel podstawy łodygi, których sprawcy (głównie grzyby z rodzaju Fusarium) mogą wytwarzać i kumulować w roślinach niebezpieczne mikotoksyny.

Mały kruszynek wielkim sprzymierzeńcem

Plantatorzy kukurydzy coraz chętniej sięgają po kruszynka w ochronie kukurydzy przed omacnicą prosowianką. Takie rozwiązanie to świetny przykład dobrych praktyk stosowania metod biologicznych w integrowanej ochronie roślin.

Kruszynek to błonkówka z rodzaju Trichogramma. Jego larwy rozwijają się w jajach motyli. Introdukcja kruszynka na polach kukurydzy polega na wprowadzeniu go poprzez samodzielne zawieszenie kartonowych zawieszek zawierających owada na kukurydzy.

oprac. K. Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. nadzw., Instytut Ochrony Roślin – PIB

Źródło: IOR, Bayer CropScience

Tagi: rolnictwo, portal rolny, kukurydza, omacnica, kruszynek, introdukcja kruszynka,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

W tej chwili brak komentarzy

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player