zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
Facebook AgroNews Twitter AgroNews Youtube AgroNews GooglePlus AgroNews

Na plantacjach zbóż pojawił się mączniak prawdziwy
2017-04-28

Na plantacjach zbóż pojawił się mączniak prawdziwy zbóż i traw. W niektórych regionach kraju Instytut Ochrony Roślin zaleca wykonanie zabiegu chemicznego.


rolnictwo, portal rolny,  pszenica, choroby zbóż, Mączniak prawdziwy zbóż, jęczmień, pszenica


Mączniak prawdziwy zbóż i traw jest jedną z groźniejszych chorób pszenicy i jęczmienia. Jej sprawcą jest grzyb Blumeria graminis. Choroba może powodować nawet 30 proc. strat w plonie.

- Mączniak prawdziwy to jedna z niewielu chorób, która szczególnie dobrze rozwija się w warunkach obniżonej wilgotności. W okresie dojrzewania rzepaku na liściach, łodygach i łuszczynach obserwowano biały, mączysty, obficie pylący nalot grzybni mączniaka prawdziwego – wyjaśnia dr Ewa Jajor, IOR Poznań.

Progi ekonomicznej szkodliwości dla na jęczmieniu ozimym

Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na jęczmieniu ozimym od fazy krzewienia do fazy kłoszenia to pojawienie się objawów choroby na górnych liściach, a także gdy liczba porażonych źdźbeł wynosi co najmniej 10 proc..

Progi ekonomicznej szkodliwości na pszenicy ozimej

Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej:
• faza od początków krzewienia do końca krzewienia: 50-70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
• faza strzelania roślin w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia,
• faza kłoszenia roślin: pierwsze objawy choroby na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.

Profilaktyka to podstawa

Państwowy Instytut Ochrony Roślin radzi, by występowanie choroby ograniczać poprzez:
• szybkie wykonanie podorywki i starannej orki, w celu zniszczenia resztek pożniwnych
• unikanie zbyt gęstego siewu i przenawożenia azotem
• unikanie sąsiedztwa innych plantacji jęczmienia ozimego i jarego
• stosowanie prawidłowego zmianowania
• odpowiedni dobór odmian
• zaprawianie nasion.

Redakcja AgroNews, fot.CIMMYT/flickr.com

Tagi: rolnictwo, portal rolny, pszenica, choroby zbóż, Mączniak prawdziwy zbóż, jęczmień, pszenica,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

W tej chwili brak komentarzy

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player