łubin dla krów
5 posty(ów) • Strona 1 z 1
łubin dla krów
przez Groch15 » Wto Kwi 20, 2010 12:38 pm
Ostatnio słyszałem,ze mozna zastępować śrutę sojową GMO ziarnem roślin strączkowych wyprodukowanych we własnym gospodarstwie. Zastanawiam się nad dodaniem do paszy śruty z łubinu wąskolistnego.Nie wiem tylko czy jest to opłacalne i skuteczne rozwiązanie. Co o tym myślicie???
- Groch15
- Dołączenie: Pon Kwi 19, 2010 9:15 am
Re: łubin dla krów
przez Goat » Śro Kwi 21, 2010 1:30 pm
Znalazłem coś takiego :
" Ze względu na zawartość alkaloidów nasion łubinów nie należy stosować dla cieląt, loch oraz młodego drobiu. Udział łubinu w mieszankach dla bydła może wynosić 20%, dla tuczników do 15%, dla niosek do 5% ".
" Ze względu na zawartość alkaloidów nasion łubinów nie należy stosować dla cieląt, loch oraz młodego drobiu. Udział łubinu w mieszankach dla bydła może wynosić 20%, dla tuczników do 15%, dla niosek do 5% ".
- Goat
- Dołączenie: Pon Kwi 19, 2010 9:19 am
przez tomasz0859 » Nie Sie 29, 2010 12:32 pm
Przy dzisiejszej cenie soi, stosowanie białek własnej produkcji ( łubin słodki, bobik) jest jak bardziej na miejscu.
Fakt że koszty ich produkcji są wysokie ( albo raczej bardzo niestabilne plonowanie) ale trzeba wziąć pod uwagę dobroć jaką daje ich stosowanie w zmianowaniu, co przy dzisiejszym spłycaniu płodozmianu ma kapitalne znaczenie.
Jak masz bobik lub łubin, spokojnie wkładaj go do dawki - tylko ktoś z programem żywieniowym musi Ci ją ustawić.
Fakt że koszty ich produkcji są wysokie ( albo raczej bardzo niestabilne plonowanie) ale trzeba wziąć pod uwagę dobroć jaką daje ich stosowanie w zmianowaniu, co przy dzisiejszym spłycaniu płodozmianu ma kapitalne znaczenie.
Jak masz bobik lub łubin, spokojnie wkładaj go do dawki - tylko ktoś z programem żywieniowym musi Ci ją ustawić.
- tomasz0859
- Dołączenie: Śro Cze 16, 2010 12:24 pm
przez Rocky » Pon Wrz 06, 2010 11:59 am
Ja sieje
co dwa lata około 5 ha łubinu wąskolistnego (ziemia 5 klasa) to najlepszy plon jaki dotąd mieliśmy to 2,5 t/ha
- Rocky
- Dołączenie: Czw Lip 22, 2010 2:06 pm
przez korektor » Czw Paź 07, 2010 9:10 am
Na pewno mozna zastępować śrutę sojową GMO ziarnem roślin strączkowych wyprodukowanych we własnym gospodarstwie.
Bieganie za kobietami jeszcze nikomu nie zaszkodziło, niebezpiecznie jest je złapać
-

korektor - Posty: 72
- Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 12:01 pm
5 posty(ów) • Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości