GMO w Polsce
Nowości na naszym forum i na temat naszego forum
27 posty(ów) • Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Re: GMO w Polsce
przez Natalia99 » Pią Lut 04, 2011 11:14 am
a jak tam ta nowelizacja co sejm miał przyjąć?
- Natalia99
- Dołączenie: Pon Lut 01, 2010 11:14 am
przez wawerski » Pią Lut 04, 2011 3:49 pm
Ja chcę mieć prawo wyboru. Wcale nie jestem pewien, czy przeróżne dodatki roślinne do mięs, wędlin, konserw itp. nie są zmodyfikowane genetycznie. Żadnego wyboru nie ma. Czuję się tak, jakby mnie stawiali pod ścianą i kazali się zadeklarować na całe pozostałe życie, czy jestem "za", czy "przeciw". Niestety, nie mam specjalistycznej wiedzy (jak i 99% mieszkańców tego kraju), i nie chcę się deklarować po jednej stronie. Ale prawo wyboru być powinno, inaczej jest nie fair.
- wawerski
- Dołączenie: Pią Lut 04, 2011 3:07 pm
przez loke777 » Pią Lut 04, 2011 8:59 pm
Sejmowe komisje Rolnictwa i Środowiska obradują teraz nad poprawkami, jakie do projektu ustawy wniosła w lipcu 2010 specjalna podkomisja kierowana przez prof. Szyszko (podkomisja wprowadziła zakaz upraw komercyjnych GMO i zakaz obrotu materiałem siewnym GMO). Co z tych obrad wyniknie,trudno powiedzieć. Choćby dlatego, że szef sejmowej Komisji Rolnictwa, Leszek Korzeniowski, jest w zarządzie firmy Flora Praszka, która jest oficjalnym dystrybutorem Monsanto Polska. Taki jakby mały konflikt interesów?
Polecam ciekawy artykuł ujawniający kulisy tego, jak się rozprzestrzeniają uprawy GMO w Europie i kto za tym stoi:
"Depesze dyplomatyczne ujawnione przez Wikileaks dostarczają dowodów na to, czego intuicyjnie od dawna się domyślaliśmy: kwestia GMO jest obiektem manipulacji i stałych nacisków ze strony USA. Dyplomaci amerykańscy na całym świecie przedstawiają wprowadzanie genetycznie modyfikowanych upraw (GMO) jako strategiczny rządowy i komercyjny imperatyw."
całość tutaj http://www.doorg.info/2011/01/08/wikile ... e-o-gmo-2/
Polecam ciekawy artykuł ujawniający kulisy tego, jak się rozprzestrzeniają uprawy GMO w Europie i kto za tym stoi:
"Depesze dyplomatyczne ujawnione przez Wikileaks dostarczają dowodów na to, czego intuicyjnie od dawna się domyślaliśmy: kwestia GMO jest obiektem manipulacji i stałych nacisków ze strony USA. Dyplomaci amerykańscy na całym świecie przedstawiają wprowadzanie genetycznie modyfikowanych upraw (GMO) jako strategiczny rządowy i komercyjny imperatyw."
całość tutaj http://www.doorg.info/2011/01/08/wikile ... e-o-gmo-2/
- loke777
- Dołączenie: Pią Lut 04, 2011 8:41 pm
przez Maciej.W_76 » Pią Lut 11, 2011 1:39 pm
- Maciej.W_76
- Dołączenie: Śro Lut 03, 2010 9:05 am
przez rolnik-stasio » Śro Lis 16, 2011 1:29 pm
Ale bez GMO grozi nam głód - weżcie to pod uwage!
-

rolnik-stasio - Posty: 36
- Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 11:16 am
przez newagro.pl » Czw Lis 17, 2011 10:36 am
Może nam jako Europejczykom nie, ale innym krajom, które nie maja takich warunków do produkcji żywności i w dodatku ogromny przyrost ludności to już jak najbardziej.
Trzeba pamiętać, że terenów uprawnych na kuli ziemskiej nam nie przybędzie. Chyba, że jeszcze bardziej zaczniemy wycinać i niszczyć lasy równikowe, a i możliwości plonotwórcze roślin są ograniczone.
Trzeba pamiętać, że terenów uprawnych na kuli ziemskiej nam nie przybędzie. Chyba, że jeszcze bardziej zaczniemy wycinać i niszczyć lasy równikowe, a i możliwości plonotwórcze roślin są ograniczone.
Aktualne informacje o zmianach w wykazie śrosków jedynie z http://www.newagro.pl
- newagro.pl
- Dołączenie: Czw Wrz 01, 2011 7:53 pm
- Miejscowość: Grudziądz
przez fisiołek » Czw Lis 24, 2011 1:55 pm
A teraz prezesi izb m.in. zbozowo-paszowej wystąpili do PAN o naukową opinię o GMO!
- fisiołek
- Dołączenie: Śro Sty 07, 2009 8:38 am
27 posty(ów) • Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość