Żółta karłowatość jęczmienia – najgroźniejszy wirus zbóż

Przez wiele lat głównym problemem ochrony zbóż było zapobieganie chorobom grzybowym. Jednak ostatnio pojawia się coraz większe zagrożenie ze strony wirusów, a konkretnie – wirusowej żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV).

\"Żółta

Wirus żółtej karłowatości jęczmienia to najgroźniejszy wirus zbóż.

Porażone rośliny są niższe i mają przebarwienia.

Liście pszenicy przebarwiają się na czerwono-pomarańczowo, jęczmienia na intensywnie żółto, pszenżyta na żółto, żyta na rdzawo-brązowo, owsa na amarantowo-fioletowo, a kukurydzy na ciemnoczerwono. Przebarwienia powstają na wierzchołkach liści i stopniowo ogarniają całą powierzchnię liścia – wyjaśnia doc. dr hab. Małgorzata Jeżewska z Instytutu Ochrony Roślin z Poznania.

Poza tym liście zbóż stają się kruche i sztywne. W przypadku jęczmienia oprócz skarłowacenia i żółknięcia obserwuje się nasilenie krzewienia, powodujące zmiany pokroju roślin.

Wektorami tej choroby są mszyce, głównie mszyca czeremchowo-zbożowa i mszyca zbożowa.

W Polsce żółta karłowatość jęczmienia ma największe znaczenie na jęczmieniu ozimym i pszenicy ozimej, na których notowano już ubytki plonu rzędu 30–40 proc. Dlatego tak ważna jest ochrona plantacji przed mszycami.

Zabiegi insektycydowe należy przeprowadzać po pojawieniu się szkodnika lub profilaktycznie w okresie późnej jesieni, najlepiej  5–6 tygodni po wschodach.

oprac. Kamila Szałaj, fot. K. Szałaj

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nie będzie połączenia inspekcji. Siekierski: To nie jest dobry czas!

Realizacja szeroko zakrojonego działania w postaci konsolidacji inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i jakość żywności nie jest aktualnie planowana. To nie jest dobry czas na...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics