Łapy hitem eksportowym

Od kilku miesięcy, najbardziej poszukiwaną na polskim rynku częścią kurczaka, są łapy – wynika z monitoringu rynku prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Ten zaskakujący dla polskiego konsumenta fakt wiąże się z silnym popytem z krajów azjatyckich.

\"rolnictwo,

Rośnie cena łap kurcząt

Do bardzo zatłoczonego rynku odbiorców łap kurczęcych chce dołączyć Turcja. Pod koniec maja ma pojawić się w Polsce delegacja tureckich władz weterynaryjnych, która zweryfikuje zakłady zainteresowane eksportem do tego kraju.

– Turcy mogą mieć problem. Łapy kurczęce są gwiazdą naszego eksportu. Ich cena rośnie, i zdarza się, że jest nawet wyższa od niektórych innych fragmentów kurczaka – komentuje Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Według Szymyślika cała produkcja łap jest już w Polsce zagospodarowana.

– Nie ma tygodnia, w którym do Izby nie przychodzi zapytanie o łapy – twierdzi dyrektor KIPDiP.

Kto ma największy apetyt na polskie łapy?

Głównymi odbiorcami łap kurczęcych jest Hongkong, a za jego pośrednictwem także Chiny. Spora część produkcji trafia także do krajów Azji Południowo-Wschodniej, a nawet poprzez reeksport, do Indii.

Jeszcze kilka lat temu łapy były traktowane jako najmniej istotny element produkcji kurcząt, a w wielu zakładach traktowano je jako odpad. Obecnie większość przedsiębiorstw ubojowych zmienia technologię produkcji, w taki sposób, aby łapy pozyskiwane były w części czystej zakładu, co umożliwia ich eksport.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics