zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
facebook, facebook link, agronews, link do agronews, icon, ikona  google+, google plus, ikona, icon, link, agronews, profil  youtube, yt, icon, ikona, agronews, link, channel, link do kanału youtube

Kolejny kraj chce zakazać stosowania glifosatu
2017-10-04

Po Francji i Austrii kolejny kraj opowiada się za wprowadzeniem zakazu stosowania glifosatu. Wczoraj Maurizio Martina, włoski minister rolnictwa, wyraził swój sprzeciw wobec przedłużenia licencji na stosowanie tej substancji aktywnej.

https://twitter.com/maumartina

- Nie dla odnowienia licencji na stosowanie glifosatut. Włochy są liderem zrównoważonego rolnictwa. Stop dla glifosatu - napisał Maurizio Martina na Twitterze.

Od wielu miesięcy w Brukseli toczy się dyskusja dotycząca przedłużenia zgody na stosowanie glifostau w środkach ochrony roślin. Przeciwnicy tej substancji przypisują jej właściwości kancerogenne. Jednak zdaniem Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA) glifosat nie jest substancją rakotwórczą, mutagenną ani toksyczną dla rozrodczości.

Póki co glifosat w krajach unijnych można stosować do końca tego roku. W maju Komisja Europejska zaproponowała odnowienie licencji na jego stosowanie na kolejnych 10 lat. Organizacje rolnicze domagały się przedłużenia zgody o 15 lat.

Francja, Austria i Włochy przeciwko glifosatowi

Jak poinformowała Polska Agencja Prasowa, jutro i pojutrze w Brukseli odbędzie się posiedzenie komisji z udziałem przedstawicieli państw członkowskich. Rozmowy będą dotyczyć glifosatu. Na razie przeciwne stosowaniu tej substancji aktywnej są trzy kraje: Francja, Austria i Włochy.

Bez glifosatu ani rusz

Glifosat jest najczęściej stosowanym herbicydem w UE. Opatentowany we wczesnych latach siedemdziesiątych, wszedł na rynek w 1974 roku jako środek chwastobójczy o szerokim spektrum działania. Od kiedy ochrona patentowa wygasła, w 2000 roku, glifosat jest sprzedawany przez wiele firm. Na terenie Europy zarejestrowanych jest obecnie kilkaset produktów chwastobójczych zawierających glifosat, używanych do ochrony zbiorów. Jego zastosowanie umożliwia produkcję zdrowiej, wysokiej jakości żywności po przystępnej cenie.

- Bez glifosatu moje gospodarstwo zarosłoby chwastami. Nie poradziłbym sobie bez ochrony herbicydowej opartej o glifosat - mówi Krzysztof Adamiak, właściciel 40 ha plantacji porzeczki czarnej.

- Jeśli zezwolenie na stosowanie tej substancji czynnej nie zostanie wydane, skorzystają na tym kraje spoza UE, eksportujące do Unii, gdyż rolnicy w tych krajach będą nadal mieć dostęp do tego środka - mówi Sekretarz Generalny Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

Kamila Szałaj, fot. twitter.com/maumartina

Tagi: rolnictwo, portal rolny, desykacja zbóż, glifosat, środki ochrony roślin, Roundup,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

∼Jot [2017-10-09 23:16:32]

Czekajcie chwilę. Zawsze i wszędzie stosowany glifosat jest szkodliwy? Czy raczej w GMO bo wtedy leje się po roślinie uprawnej czego nie można zrobić w przypadku normalnych roślin które nie są "Roundup ready".
Bo potem się okaże że zużycie herbicydów jeszcze bardziej wzrośnie, będzie ich stosowanych więcej i częściej. Rozumiecie o co biega? Bo nie zwalczą tak szerokiego spektrum i trzeba będzie jeszcze ekstra walić bo zostanie jeszcze taki chwast,śmaki i piętnaście innych.

∼morszczuk [2017-10-08 20:15:57]

Jak dawali sobie radę rolnicy bez tego świństwa?

∼gość [2017-10-07 10:51:40]

Nie mogę uwierzyć własnym oczom, że ktoś napisał W POWYŻSZYM ARTYKULE takie KŁAMSTWO:
"...Jego (CHODZI O GLIFOSAT) zastosowanie umożliwia produkcję zdrowiej, wysokiej jakości żywności po przystępnej cenie...'
Skrajnie odwrotnie: rolnictwo i ogrodnictwo w których stosuje się glifosat są CHORE, a żywność pochodząca z takich gospodarstw powoli zabija konsumentów. Dlatego Polacy chorują i umierają

∼gość [2017-10-07 10:51:39]

Nie mogę uwierzyć własnym oczom, że ktoś napisał W POWYŻSZYM ARTYKULE takie KŁAMSTWO:
"...Jego (CHODZI O GLIFOSAT) zastosowanie umożliwia produkcję zdrowiej, wysokiej jakości żywności po przystępnej cenie...'
Skrajnie odwrotnie: rolnictwo i ogrodnictwo w których stosuje się glifosat są CHORE, a żywność pochodząca z takich gospodarstw powoli zabija konsumentów. Dlatego Polacy chorują i umierają

∼Roman [2017-10-06 09:30:39]

Nareszcie ktoś zaczyna normalnie myśleć. Jak się nie opamiętają z tymi środkami chemicznymi to będzie bardzo z nami źle. Pszczoły są tego dowodem. Coraz trudniej jest im żyć. A nam pszczelarzom je utrzymywać.

∼gość [2017-10-05 20:51:52]

Prawidłowo, dawno powinni zakazać tego świństwa, jak można truć ludzi!

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player