zamknij

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

 
facebook, facebook link, agronews, link do agronews, icon, ikona  google+, google plus, ikona, icon, link, agronews, profil  youtube, yt, icon, ikona, agronews, link, channel, link do kanału youtube

Timac od 27.09.17

Eksporterzy jaj załamani. Tak źle nie było od lat
2017-09-27

Dla polskich eksporterów jaj spożywczych w skorupkach pierwszą połowę roku 2017 należy zaliczyć do najgorszych w przeciągu ostatnich czterech lat.  Podmioty prowadzące sprzedaż zagraniczną wysłały poza granicę naszego kraju łącznie 95,6 tys. ton jaj, czyli o prawie jedną czwartą mniej niż w pierwszym półroczu 2016 r. – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

rolnictwo, środowisko, drób, eksport, ceny jaj, kipdip, drób, jaja

Na gorszy wynik, z pewnością wpłynęła redukcja zamówień jaj w skorupkach przez partnerów handlowych z Włoch, w ujęciu rocznym o ponad 16 tys. ton niższych (-80 proc.). Mniejsze zamówienia realizowano również  do Niemiec, Czech, Litwy, Rumunii i Słowacji. Natomiast zwiększony popyt na jaja konsumpcyjne występował  ze strony importerów z Węgier i Francji.

-Zmiana relacji handlowych w ostatnich miesiącach, doprowadziła do przetasowania na mapie głównych kierunków eksportowych. Analiza danych za ten rok, pokazuje, że 85 proc. wysłanych za granicę naszego kraju  jaj w skorupkach trafiła do: Holandii, Niemiec, Francji, Węgier, Czech, Włoch i Belgii – wyjaśnia KIPDiP.

Mniejsza sprzedaż do krajów pozaunijnych

W pierwszym półroczu 2017 r. nie realizowano większych kontraktów handlowych z krajami trzecimi – sprzedaż na ich rynki stanowiła niewielki odsetek zrealizowanego ogółem eksportu (0,3 proc.). W analizach należy jednak uwzględnić, że jaja z Polski, poza bezpośrednimi wysyłkami, są także przedmiotem reeksportu przez podmioty z konkurencyjnych krajów Europy Zachodniej.

Więcej zamówień na przetwory z jaj

Warto zauważyć, że przy jednoczesnym spadku zapotrzebowania na jaja w skorupkach ze strony unijnych odbiorców wzrastają wysyłki produktów przetwórstwa jaj. W ujęciu całego roku 2016 r. sprzedaż płynnych i suszonych żółtek i przetworów z całych jaj wzrosła o blisko 30 proc., a w tym roku obserwacje wspólnego rynku wskazują na podobne tendencje.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Tagi: rolnictwo, środowisko, drób, eksport, ceny jaj, kipdip, drób, jaja,

powrót

Wydrukuj Do góry strony

Twój komentarz

KOMENTARZ:

PODPIS:

Twój komentarz zostanie wyemitowany po zatwierdzeniu jego treści przez moderatora.
Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy.

Komentarze

W tej chwili brak komentarzy

Pogoda - AgroNews

Zainstaluj Flash Player aby zobaczyć pogodę.

Get Adobe Flash player