Bronisze: pogoda spowodowała, że tanieją warzywa

Dzięki poprawie warunków pogodowych w Europie spadły ceny warzyw importowanych. Niektóre są nawet tańsze niż rok temu – poinformowała rzeczniczka rynku w Broniszach Małgorzata Skoczewska.

 

\"rolnictwo,

 

Po kilku tygodniach wzrostów, ceny warzyw importowanych wróciły do poziomu sprzed roku.

– Tę stabilizację przyspieszył w ostatniej dekadzie lutego zmniejszony popyt oraz dostawy warzyw z krajów Beneluxu – zaznacza Skoczewska.

Warzywa: co zdrożało, co staniało?

Importowane bakłażany sprzedawane są na rynku w Broniszach w cenie od 4 -6 zł za kg, a więc są tańsze o 20 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w ubiegłym roku. Tańsze są też kalafiory – ich cena kształtuje się na poziomie od 3,70 zł do 5,60 zł za szt. To spadek o 15 proc. w porównaniu do cen sprzed roku. O tyle samo staniała papryka kolorowa, która w ofercie hurtowej kosztuje od 9,6 zł do 11,00 zł za kg. Zielona też jest tańsza i kosztuje od 7,50 do 8,50  zł za kg. Pomidory importowane są w cenie od 5,00 do 6,50 zł za kg, czyli o 30 proc. mniej w porównaniu z 2016 rokiem.

Droższe są natomiast importowane ogórki. W porównaniu z cenami sprzed roku są one o 40 proc. wyższe. Tak więc kilogram pomidorów kosztuje od 8,25 zł do 10,00 zł/kg. Sałata lodowa, która jeszcze kilka tygodni temu była droższa o 200 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2016 roku, teraz jest droższa (w porównaniu z ubiegłym rokiem) „zaledwie” o 80 proc. i kosztuje od 4,50 zł do 5 zł za szt.

Importowana rzodkiewka, która większości z nas kojarzy się z wiosną, w całości pochodzi z importu, (krajowej jeszcze nie ma)  i kosztuje w ofercie hurtowej  w Broniszach od 1,20 zł do 1,50 zł za pęczek. Ceny nie uległy zmianie w porównaniu z ceną sprzed roku.

Ceny polskich warzyw niższe o połowę

Dużo tańsze, bo o połowę, są polskie warzywa: cebula, kapusta czy marchew. Cebula w ofercie hurtowej  kosztuje od 35 groszy do 60  groszy za kg (worki po 15 kg) Kapusta biała, w tej samej cenie, 30-60 groszy za kg (worki po 20 kg). Marchew zaś kosztuje od 60 groszy do 80 groszy za kg (worki po 10 kg).

– Warto podkreślić, że tegoroczne ceny na warzywa pochodzące z ubiegłorocznej produkcji są bardzo atrakcyjne dla konsumentów, mniej powodów do zadowolenia mają producenci – mówi Skoczewska.

Pojawiają się już pierwsze nowalijki pochodzące spod osłon. Nie ma jeszcze rzodkiewki, ale są już ogórki i pomidory czerwone.

– Te ostatnie są jeszcze w małych ilościach dostarczane przez ogrodników, ale z każdym dniem produkcja szklarniowa będzie rosła – wyjaśnia Skoczewska.

Czerwone pomidory krajowe są w cenie od 17 do 18 zł za kg (opakowania po 6 kg). Ogórki spod osłon kosztują od  7,50 do 9,00 zł, a więc w porównaniu z minionym rokiem jest to cena około 20 proc. wyższa.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Niemcy chcą wprowadzenia zakazu importu na rosyjskie zboże

CDU/CSU naciska w Bundestagu na zaostrzenie sankcji wobec Rosji i Białorusi i chce wprowadzenia całkowitego zakazu importu wszystkich produktów rolno-spożywczych - podaje euractiv.pl Klub CDU/CSU...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics